User Interface (UI) رابط کاربری نقطه تعامل و ارتباط انسان و کامپیوتر در یک دستگاه است. این می تواند شامل صفحه نمایش، صفحه کلید، ماوس و ظاهر دسکتاپ باشد. همچنین روشی است که از طریق آن کاربر با یک برنامه کاربردی یا یک وب سایت ارتباط برقرار می کند.
وابستگی فزاینده بسیاری از کسب و کارها به برنامه های کاربردی وب و برنامه های تلفن همراه باعث شده است که بسیاری از شرکت ها در تلاش برای بهبود تجربه کلی کاربر، اولویت بیشتری را به این موضوع اختصاص دهند.
انواع رابط های کاربری
انواع مختلف رابط کاربری عبارتند از:
گرافیکی (GUI)
رابط خط فرمان (CLI)
رابط کاربری منو محور
لمسی
صوتی (VUI)
رابط کاربری مبتنی بر فرم
رابط کاربری زبان طبیعی
نمونه هایی از رابطهای کاربری
چند نمونه از رابط های کاربری عبارتند از:
موس کامپیوتر
کنترل از راه دور
واقعیت مجازی
دستگاه های خودپرداز
سرعت سنج
وب سایت هایی مانند Airbnb، Dropbox و Virgin America طراحی رابط کاربری قوی را نشان می دهند. سایتهایی مانند اینها، طراحیهای کاربرمحور (UCD) دلپذیر، به راحتی قابل اجرا و با تمرکز بر کاربر و نیازهای او ایجاد کردهاند.
رابط کاربری و تجربه کاربر(UI/UX):
UI اغلب در رابطه با تجربه کاربر (UX) صحبت می شود، که ممکن است شامل ظاهر زیبایی شناسی دستگاه، زمان پاسخگویی و محتوایی باشد که در چارچوب رابط کاربری به کاربر ارائه می شود. هر دو اصطلاح تحت مفهوم تعامل انسان و رایانه (HCI) قرار می گیرند، که زمینه مطالعاتی با تمرکز بر ایجاد فناوری رایانه و تعامل بین انسان و همه اشکال طراحی فناوری اطلاعات است. به طور خاص، HCI زمینه هایی مانند UCD، طراحی UI و طراحی UX را مطالعه می کند.
تمرکز روزافزون بر ایجاد یک تجربه کاربری بهینه شده باعث شده است که برخی به عنوان متخصصان UI و UX مشاغل خود را ایجاد کنند. برخی از زبانها، مانند HTML و CSS، برای آسانتر کردن ایجاد یک رابط کاربری قوی و تجربه طراحی شدهاند.
تاریخچه UI:
در کامپیوترهای اولیه، رابط کاربری بسیار کمی به جز چند دکمه در کنسول اپراتور وجود داشت. بسیاری از این رایانههای اولیه از کارتهای پانچ که با استفاده از دستگاههای کیپانچ تهیه میشد. به عنوان روش اصلی ورودی برای برنامهها و دادههای رایانهای استفاده میکردند. در حالی که کارت های پانچ شده اساساً از سال 2012 در محاسبات منسوخ شده اند. برخی از دستگاه های رای گیری هنوز از سیستم کارت پانچ استفاده می کنند.
رابط (UI)با معرفی ارتباط برقرار کننده خط فرمان تکامل یافت. که برای اولین بار به عنوان یک صفحه نمایش تقریباً خالی با خطی برای ورودی کاربر ظاهر شد. کاربران برای تبادل اطلاعات با کامپیوتر به صفحه کلید و مجموعه ای از دستورات متکی بودند. این رابط خط فرمان به رابطی منتهی شد که در آن منوها (فهرست انتخاب های نوشته شده در متن) غالب بودند.
سرانجام، رابط کاربری گرافیکی وارد شد. که عمدتاً از مرکز تحقیقات پالو آلتوی زیراکس (PARC) سرچشمه میگیرد. توسط اپل پذیرفته و بهبود یافته و به طور موثر توسط مایکروسافت در سیستمعاملهای ویندوز خود استاندارد شده است.
رابطهای گرافیکی
عناصر یک رابط کاربری گرافیکی شامل مواردی مانند پنجره ها، منوهای کشویی، دکمه ها، نوارهای اسکرول و آیکون ها هستند. با افزایش استفاده از چند رسانه ای به عنوان بخشی از رابطکاربری گرافیکی، صدا، صوت، ویدیوی حرکتی و واقعیت مجازی به طور فزاینده ای تبدیل به UI گرافیکی برای بسیاری از برنامه ها می شوند.
رابطهای کاربری موبایل
محبوبیت در حال ظهور برنامه های کاربردی تلفن همراه بر UI نیز تأثیر گذاشته و منجر به چیزی به نام User Interface .موبایل شده است. UI موبایل به طور خاص با ایجاد رابط های قابل استفاده و تعاملی بر روی صفحه نمایش های کوچکتر گوشی های هوشمند و تبلت ها و بهبود ویژگی های خاص مانند کنترل های لمسی مرتبط است.